Enginar suyu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Enginar suyunu elde etmek için enginarın yaprakları kullanılır. Yapraklar tek tek gövdeden ayrılarak bir tencere içerisine alınır. Tencereye su konur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Son olarak yapraklar sıkılır ve elde edilen enginar suyu kullanılır. Enginar suyu tüketilirken, bardağın 4 te 3’ü içme suyu ile tamamlanır.
- Enginar suyu, sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldırır ve içerisindeki lifler bağırsak hareketlerini düzenler. Böylelikle daha rahat kilo vermeyi sağlar.
- İdrar söktürücü etkisi vardır ve mesane problemlerini giderir.
- Kötü kolesterol seviyesini düşürür. Kolesterolü dengeleyici etkisi ile kalp hastalıkları oluşumunu engeller.
- Antioksidan özelliği ile vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur.
- Cilt sağlığını korur ve deride mantar oluşumunu önler.
- Enginar suyu ile saçları yıkamak, köklerini güçlendirerek sağlıklı görünmesini sağlar.
- İçerisindeki K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir.
- Enginar suyu, kan basıncını sağlıklı seviyede tutar ve böylelikle damarların tıkanmasını engeller.
- Enginarın yapısında bulunan inülin adlı madde, vücutta yavaş sindirilen bir karbonhidrattır. Şekerin enerjiye dönüşebilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca inülin maddesi, kandaki insülin seviyesini de düzenleyerek şeker hastalığına fayda saplar.
- Mineral deposu olan enginarın içerdiği mineraller kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Enginar suyu da aynı şekilde vücuttaki şeker dengesinin düzenlenmesini sağlarken, sağlıklı olan şeker dengesini korumaya da yardımcı olur.
- Karaciğerde bulunan safra salgısının artmasını sağlayarak hazımsızlık başta olmak üzere birçok sindirim sistemi problemi üzerinde olumlu etkiler sağlayarak sindirim sistemi üzerinde oluşan şikâyetlerin azaltılmasını sağlar.
- Enginar suyu başta karaciğer yağlanması olmak üzere birçok karaciğer hastalığının da iyileşmesini sağlar ve ayrıca karaciğer hastalıklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bağırsaklara yaptığı olumlu etki nedeni ile karaciğer yağlanmasına karşı bir duvar oluşturarak yağlanmanın önüne geçer. Karaciğerin daha fazla aktif olarak çalışması destekler ve karaciğer hastaları için çok önemli hale gelir.
- Böbreklerde meydana gelen hastalıklar üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır.
- Enginarın içerdiği flavonoidler sayesinde iltihaplar ile de mücadele etmektedir. Aynı zamanda kalp damar sistemi hastalıklarının da oluşum riskini azaltır.
- Enginar suyunun ve enginarın tüketilmesi hücrelerin ihtiyaç duyduğu hareketler için fazlası ile nemi bulunan B6 vitamini ve B3 vitamini (niasin) bulunması ile hücre sağlığının korunması sağlanmakta ve hücrelerin onarılması sağlanmaktadır.
Enginar suyu nasıl kullanılır?
Enginar suyu elde edebilmek için öncelikle taze enginarlar seçilmelidir. Taze enginar suyunda da besin değerleri kaybolmadan kalabilir. Yıkanan enginarlar saplarından ayrılır ve uç kısımları da temizlenir. Yaprak araları iyice kontrol edilerek yıkanmalıdır. Orta boy olan bir tencere içerisine temizlenen enginarlar yerleştirilir. Yaklaşık olarak bir litre içme suyu üzerine eklenir. Kısık ateşte 20 dakika boyunca kaynatılır. Kaynamış olan enginarların altı kapatılır ve kapağının kapalı olduğundan emin olunup demlemeye bırakılır. Bir süre demlenen enginar suyunu ister soğuk ister sıcak tüketmek mümkündür.
Enginar suyunun fazla olması halinde buzdolabında birkaç gün kadar bekletilmesi uygun olur fakat sürenin uzaması halinde bu su kullanılmamalıdır. Hazırlanan enginar suyunun fazla tüketilmesi halinde bağırsakların fazla çalışmasına ve ishal olmaya bir etkisi olur. Fakat kahvaltılar ve öğle yemeğinden hemen önce birer fincan kadar tüketilmesi gerekir. Bu uygulama üç hafta boyunca sürdürülür. İstenildiğinde ise daha uzun bir süre kullanılmaya deva edilebilir. Büyük miktarlarda yapılması halinde ise enginar suyu bir hafta kadar buzdolabında bekletilebilir. Fakat bir haftayı aştığı takdirde enginar suyu kullanılmamalıdır.