Tüm Bloglar
Karaciğer Dostu Bitkiler
Karaciğer dostu bitkiler Deve dikeni, Enginar, Ekinezya, Rezene, Sarımsak, Karahindiba, Zencefil, Civan Perçemi ve Kekik
Zeytinyağlı Enginar Tarifi
Kış aylarının vazgeçilmezi olan enginar daha önce bulunması zor aynı zamanda pahalı olarak bildiğimiz bir sebze iken artık herkesin alabileceği bir ürün haline geldi. Bünyesinde C ve K vitaminlerini barındırır.
Enginar Dolması Tarifi
Enginar dolması tarifi Enginar denilince akla ilk olarak zeytinyağlı dolması gelir. Yapanlar tarafından çok beğenilen dolmanın tarifi oldukça basittir.
Enginar suyu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?
Enginar suyunu elde etmek için enginarın yaprakları kullanılır. Yapraklar tek tek gövdeden ayrılarak bir tencere içerisine alınır. Tencereye su konur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Son olarak yapraklar sıkılır ve elde edilen enginar suyu kullanılır. Enginar suyu tüketilirken, bardağın 4 te 3’ü içme suyu ile tamamlanır.
Enginar sirkesinin faydaları
Enginar sirkesinin faydaları Enginar, sirkesi tamamen enginardan elde edilir.
Enginar Nedir ?
Enginar, çok yönlü şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de, aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Son derece besleyici olan enginar aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve kanser, kolesterol, diyabet, ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar. Ayrıca uzun zamandır karaciğere ve sindirim sistemine faydaları nedeniyle özellikle Hepatit ve karaciğer hastalarına doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Enginar en çok yemeği yapılarak tüketilir. Fakat, enginar hapı, sirkesi, çayı ve suyu da farklı yararları olan ürünlerdir.
Niçin Enginar Tüketmeliyiz?
Yapılan araştırmalara göre enginar; fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerinden oldukça zengindir. Ayrıca lif yönünden zengin olması, sindirim sistemine yardımcıdır. Niçin enginar tüketmeliyiz? -Yüksek protein içeriği sayesinde kalp kasını güçlendirir, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. -Demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye edilir. -Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. -Yapısında bulunan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler. -İçeriğinde bulunan quersetin ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı vücudumuzu koruduğu bilinmektedir. -Enginarda bulunan ‘sinarin’ adlı madde, kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. -Yüksek lif yapısı, kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker hastaları için zeytinyağlı veya etli yapılmış enginar yemeği, beslenme kalitesini güçlendirir. Şeker kontrolünde olumlu etki göstermektedir. -Sigara içen bireylerde vücutta biriken nikotin seviyesinin azalmasına yardımcıdır. -100 gr pişmiş enginar 53 kaloridir. Düşük kalorisi nedeniyle kilo vermek isteyen bireylerin tercih ettiği sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. -Ayrıca tüm bu sağlıklı yönleri dışında bilinmeyen bir yönü vardır ki sadece bedenimize değil ruhumuza da hitap eder. Vazoya koyacağınız enginar kısa sürede çiçek açar. Mor çiçeği ve kokusu sayesinde ruhumuzu da besler.